Срещу Николай Каменов ще бъде повдигнато обвинение в хулиганство и ако бъде осъден може да получи до 2 години затвор или пробация, съобщиха от прокуратурата.

Случката станала на 9 май вечерта пред кафене в кв. "Тракия", когато Каменов се ядосал, че кучето Бера, което живеело пред блока му от дълги години, го лае. Той я замерил със саксия, после я подгонил с метален прът и успял да я настигне на третия етаж в кооперацията. Мъжът ритал и скачал върху животното, докато го убил, пред очите на ужасените си съседи и малки деца. Природозащитничка повикала веднага лекар от Немско-българския кастрационен център, а съседи се обадили в полицията. 

Аутопсията показа, че кучето е с разкъсани черен дроб и далак, с множество кръвонасядания по цялото тяло, предаде БГНЕС. Пред полицията Каменов казал, че ритнал кучето един път, защото го лаело.

Бера не била агресивна и за нея се грижели живеещите в блока, добавя Дарик радио. В замяна пазела колите на паркинга пред блока.

Управителят на шуменския кастрационен център д-р Милен Данков пръв депозирал жалба до Районната прокуратура във връзка с убийството на бездомното куче. В нея той настоял срещу Каменов да започне наказателно преследване или да бъде издадено наказателно постановление. Според него убийството на кучето може да се счита за нарушение на Закона за защита на животните.
Николай Каменов ще бъде съден по чл.325 ал.1 от Наказателния кодекс за хулиганство, тъй като в същия няма специален член за убийство на животно.