Това стана ясно от брифинг на окръжния прокурор Владимир Чавдаров.

Досъдебното производство е срещу човек, занимаващ се с търговия с кучета, който е укривал данъци в особено големи размери, уточни прокурорът.

По думите му разследването е за подаване на неистински декларации, съставяне на фалшиви документи при воденото от фирмата счетоводство, както и за нехуманно отношение към животните.

По-рано днес стана ясно, че е разбит нелегален кучкарник край варненското село Звездица, сравнен с "концлагер" за кучета.  Кучета от породи като „Йоркшир", „Померан", „Питбул“ били отглеждани за продажба в изключителна мръсотия, на животните е давана само дъждовна вода от улиците. Рязали ушите на кучета с клещи без упойка, а болни кученца са давани за храна на прасета. Собственик на кучкарника е Веселин Лефтеров, който е задържан при операция на полицията и прокуратурата.

Акцията срещу кучкаря е проведена след сигнал, подаден от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, каза прокурор Владимир Чавдаров. Самият той уточни, че е получил информация за този случай преди 6 месеца от неправителствени организации.

Разследването е продължило месеци.

Окръжният прокурор допълни, че са направени обиски на пет адреса в кв. Галата и с. Звездица и 4 автомобила. При акцията са намерени 67 кучета, живеещи в ужасни условия. Открити и взети са и много документи и компютри.

Вижте снимки >>>

В момента претърсването продължава, като целта е да бъдат открити евентуални тайници за укриване на документи и пари, допълни Чавдаров. Той посочи, че тъй като събирането на доказателствата по случая продължава, срещу задържания мъж с инициали В.Г.Л. все още не са повдигнати конкретни обвинения.

Това е незаконна търговия с домашни любимци, посочи главният секретар на МВР Младен Маринов. По думите му ще бъде обърнато сериозно внимание на това какво е било отношението към животните и в какви условия са отглеждани.

Той припомни, че като директор на Столична дирекция е бил подложен на мониторинг за съществуването на зоополиция и действията на полицаите при сигнали за насилие.

„Смятам това да продължи и да се възпита дисциплина в обществото, че тези животни заслужават да бъдат третирани така, както позволяват нормите. Вече има създадена зоополиция. В практиката се надяваме да се разширят както правомощията и опитът на служителите.  Ако практиката наложи ще се правят и предложения за законодателни промени, които да обхванат всички обществени отношения, които касаят насилие или нехуманно отношение към животните. Смятам, че е поставено началото и всеки един такъв случай прокарва практика в тези разследвания и показва къде има слабости и къде да се предприемат организационни и законодателни промени“, коментира главният секретар Младен Маринов.

"Темата вълнува обществото, макар много хора още да не осъзнават, че тези престъпления са тежки и показват една нагласа на хората за насилие“, допълни той.

Директорът на ОДМВР – Варна комисар Даниел Пашов отбеляза, че задържаният мъж и друг път е попадал в полезрението на полицията, извършвани са му множество проверки, които са докладвани. Обясни, че в процеса на разследването, служителите на областната дирекция са свършили огромна по обем  работа.

Прокурор Чавдаров уточни още, че разследването трябва да покаже дали мъжът е мамил купувачите за произхода на животните, породите, както и за стойността им.

Следствието трябва да проследи и дали е извършвал задгранични сделки.

По данни на неправителствени организации имало е седем сайта, където кучетата са продавани нелегално, след това хората, които са ги купували, са били изнудвани да плащат допълнително за ваксини и за други екстри. Повечето от животните са били болни.

"Кучетата са продавани чрез няколко сайта, а парите са получавани от фирми, регистрирани на клошари. Документите за произход на животните са били фалшифицирани. Фалшифицирани са били и подписите на варненски ветеринари, така че по случая има множество установени закононарушения", обясни евродепутатът Емил Радев и допълни, че нелегалната търговия с домашни любимци реализира огромни печалби, които стигат до 2 млрд. евро годишно в целия Европейски съюз.