Те живеят в нещо като клетки при ужасни условия заедно с крави.

Собственик е Христо Манолов, който има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. Цената е между 250 и 700 лв., показва разследване на bTV.

В телефонен разговор, мислейки, че говори с клиент, той обяви, че има над 200 кучета и може да предложи всякакви породи. Казва, че живее в София, а родителите му се грижат за животните.

Пред камера в незаконния развъдник родителите на Манолов са категорични, че животните не се продават.

Кметът на селото Йордан Тодоров признава, че развъдникът съществува от 10 години. Никой обаче не е подал сигнал срещу него.
"Това е частен имот, не мога да вляза", оправдава се кметът.

Имало само една проверка на инспектор от Националната агенцията за приходите (НАП) заради несъответствие между собствеността на Манолов и декларираните от него приходи.

Според Миглена Дерменджиева става въпрос за изключителна жестокост към животните и трябва веднага да се подаде сигнал към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която контролира развъждането на животни, и към прокуратурата.
"Кучетата трябва да бъдат иззети и да им се намери бързо собственик", призова Дерменджиев.

"Това не е единственият незаконен развъдник в страната, има десетки подобни", коментира Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.
"Сега е моментът БАБХ да покаже, че може да работи като контролен орган", допълни той.

Гечев призова хората да не купуват кучета от обяви в интернет, а да осиновяват или да отидат на място в лицензиран развъдник.

През май бе разкрит нелегален кучкарник край варненското село Звездица, сравнен с "концлагер" за кучета. Тогава бяха конфискувани 67 четириноги, използвани за разплод и търговия.