Това заяви пред Дир. бг членът на УС на национален клуб "Ротвайлер" Орлин Миланов, който от години се занимава с дресировка на кучета и обучава хора как да се грижат за тях.

Той коментира случая с домашния питбул, убил преди дни 3-годишно дете в ромската махала на пазарджишкото село Мокрище. Собственикът му беше задържан, но по-късно съдът го пусна без мярка за неотклонение. Срещу него беше повдигнато обвинение за "неоказване на грижа за гръбначно животно, което е довело до агресивна проява".

"Няма опасни породи кучета, има просто породи с по-силно изразени инстинкти за защита и борбеност, които отстояват своето, а не са като голдън ретривъра - почти като овца. Виждал съм обаче човек в "Пирогов", нападнат точно от такова куче, както и жестоко нахапано от болонка дете. Всичко е до хората, до начина, по който отглеждаш кучето, и начина, по който му представиш света - ако то е оставено да си мисли, че може да изяжда всичко живо, дори едно малко пухено куче може да стане сериозен проблем", каза Миланов.

По думите му разликата между пинчера и питбула е във вредата, която може да нанесат, защото едното куче тежи 300 грама, а другото 20-25 кг и може да нарани сериозно човек или дори да го убие. За да се стигне до това обаче, кучето трябва да е обучавано да го прави.

"Няма една черта, под която да поставим агресивни кучета, и друга, под която да са неагресивни. Всяко куче може да бъде провокирано, то все пак е този вид, има зъби. Но то не е лошо, защото се държи лошо вследствие на това, че е отглеждано по определен начин. Същото куче, отгледано при друг човек, в друга среда, няма да е такова", допълни експертът.

Той подчерта, че след като в различни държави - например Франция, са въвели забрани за някои породи, сред които и питбулите, те са се оказали безпочвени.  Статистиката в САЩ показва нещо изненадващо на пръв поглед - че най-много хора са ухапани именно от лабрадори и голдън ретривъри, за които е прието, че са "добри" кучета.

"Питбулите имат буен характер, те обаче не са агресивни, дори обикновено са най-милите към хора кучета, питбулът е безумно любезен. При него повече агресия може да се отключи към собствения вид и да премине от режим игра към - "хайде да се похапем малко", когато лесно става от играчка плачка. Но това е, когато го насърчаваш от малко и то си знае - не вижда другото куче като партньор за игра, а отива да се бие. Лошото е че обикновено такива хора, които отглеждат питбули - те не са от моята компания, си вземат такова куче именно, за да го направят лошо", коментира още Миланов.

Според него причината за смъртта на детето в Мокрище е точно отношението към кучето, което е стояло постоянно вързано на къс синджир, бито и оставено да живее в мизерия. 

"За мен стопанинът му не е човек, той е скот, който е превърнал и кучето в скот - представете си да се вържете за два часа за парното, ама без дистанционно за телевизор и телефон, без стол, без нищо, и после кажете как се чувствате. Кучето е високо социално създание, то има почти същите като на човека нужди от комуникация, общуване, ако не и повече, защото то все пак е стадно животно. Представете си какво е било в главата му, оставено в собствените си фекалии и подложено на садизъм. И е много удобно да вмениш вина на животно, все едно виновен да е глиганът, който е нападнат и защитавайки живота си убива ловеца", допълни дресьорът на кучета.

По повод коментарите, че макар питбулът да не е виновен, че е възпитан така, той все пак трябва да бъде приспан, защото може отново да нападне или дори убие човек, той каза:

"Ако има някой, който има силата да издаде тази присъда и смята, че чисто механично като отнемеш живота на едно създание ще предотвратиш една такава хипотетична опасност - пак оставено ненадзиравано дете да отиде при него и да бъде нападнато, то това е същото като от затвора да излезе един човек, който 15 години е бил бит и изнасилван, а после сам е бил и изнасилвал, да го застреляме, защото е най-лесно. Ако кучето бъде отглеждано от хора, които разбират от това, мисля, че няма да има отново такъв инцидент".

По думите му в България като цяло хората отказват да приемат съвети как да гледат кучетата си, защото типично по нашенски всеки смята, че знае всичко.

"И въпреки, че има такива, които по принцип мразят така наречените кучкари, сред тях наистина има доста нагли хора, затова, ако питате мен, трябва да има психотоест за всеки, който си взема куче. Когато ние сме се освобождавали от така нареченото турско робство и сме знаели само какво са цървули, в Англия вече са правили изложби на кучета. Ние сме примитиви в комуникацията помежду си, камо ли с животните", каза още специалистът.

Той подчерта, че в Германия, който води куче над 25 кг, е задължително да го заведе на изпит, на който се установява, че то не е агресивно към хора, не се опитва да убие пешеходец, колоездач или друго куче, че може да изпълнява команди, да ходи на повод. 

"Но тук отиваме в зоната на закона и какво правят общините. Ако имаше такава разпоредба, която някой да контролира, това нямаше да се случи. Въпреки че имаме Закон за защита на животните, в него няма и друго, което е задължително в Германия - ако искаш да гледаш куче на верига, тя трябва да дълга не по-малко от 2 метра и да е поставена на релса, така че животното да може да мине 10 метра в едната и 10 метра в другата посока. И когато има служители, които следят за това, хората, които не спазват изискванията, ще са в затвора, глобени или ще работят безвъзмездно за общината", препоръча Орлин Миланов.

Явор Гечев: Полицията трябва да изземе кучето, убило дете >>