Собствениците ще трябва да маркират любимците си до 6 месеца от влизането в сила на документа, пише в. "24 часа". Те няма да плащат устройството, а общината ще купува чиповете.
Вече е пусната поръчка за закупуване на първите 5000 чипа. Освен това стопаните ще бъдат освободени за една година от такса куче. Ако обаче не спазят изискването, ги чака 500 лв. глоба. При повторно нарушение санкцията е двойна. Освен домашните с чип ще ходят и уличните кучета. Целта е да се уточни броят на домашните кучета и да се направи електронен регистър.

"Основният източник на бездомните кучета са домашните, защото много малко от тях са кастрирани, а често стопаните изхвърлят на улицата поколенията им. Затова столичани ще могат и да кастрират любимците си безплатно", обяви зам-кметът по екология Мария Бояджийска. От 100 до 250 лв. ще е глобата за некастрирано животно.

Всяко куче над 10 кг трябва да бъде с намордник, а максималната дължина на повода - 1,5 м. Собствениците трябва да носят паспорта на животното и документ за платена такса. Глобата за куче без намордник или неплатена такса е 20 лв. При второ нарушение обаче скача до 400 лв.

До 500 лв. ще отнесе всеки, който изхвърли на улицата домашния си любимец. От 1000 до 2000 лв. грозят пък стопаните на животни, ухапали човек. В тези случаи кучетата ще се прибират в приют. Там комисия от ветеринарен лекар, представители на НПО и на приюта ще преценяват дали животното е доказано агресивно. Ако комисията е единодушна, кучето ще се приспива.