Мъжът е задържан от наблюдаващия прокурор за 72 часа, съобщи прокурор Атанас Илиев от Районна прокуратура-Пловдив, цитиран от "Фокус".

Според повдигнатото обвинение, Иванов ще отговаря за това, че е проявил жестокост към кучето, като му е причинил смърт по особено мъчителен начин на публично място.

Наказанието за такова престъпление предвижда „лишаване от свобода” от една до три години, както и глоба от 2000 до 5000 лева.

Според указанията на Районната прокуратура в Асеновград, по образуваното досъдебно производство продължават следствени действия.

В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи снимка, на която се вижда как автомобил влачи вързано с въже куче.

Според свидетели, 55-годишният Райчо Иванов завързал кучето за автомобила си и го влачил по улиците на селото за наказание, след което го захвърлил в дере.
Причината била, че удушило няколко кокошки на негов съсед.

На другия ден кучето е открито живо след проверка на полицията. То е било откарано при ветеринарен лекар, а случаят докладван на дежурния прокурор.  По-късно кучето е върнато на собственика му и после умира.

Защитници на животни от цял свят вече са се включили в петиция, настояваща за най-строго наказание на Райчо Иванов - вижте тук.