Като главен прокурор на петролодобивния щат Пруит хвърли много енергия за борба със същата агенция, която вероятно ще оглави.

Неговият избори, допълва американският всекидневникът, е сигнал за настъпление на Тръмп против наследството на президента Обама в областта на климатичните промени и екологията.

Предстоящият избор на Скот Пруит беше потвърден от служител в екипа по преходната администрация, пожелал анонимност.

Неведнъж досега "Вашингтон пост" точно съобщаваше за номинации преди те да бъда оповестени. Такъв беше случаят с о.р. генерал Джеймс Матис – Бясното куче, когото новоизбраният президент на САЩ вчера официално представи като бъдещ министър на отбраната.

Пруит неотдавна писа, че спорът за климатичните промени "далеч не е решен".

Освен това той участва в група щатски главни прокурори, които съдят екоагенцията за нейния План за чиста енергия. Този план е основа на политиката на Обама за намаряване на парниковите емисии от енергетиката.

Преди Скот Пруит новоизбраният президент се спря за постове в правителството на други двама души, чиито възгледи "се карат" с призванията на ведомствата, които ще оглавят.

Така Бен Карсън е номиниран за министерството на жилищната политика и градското развитие, въпреки че е противник на програмите за инициативите за социална сигурност и здравословен подслон.

Бетси Дивос, която ще поеме образователното ведомство е страстен привърженик на частните училища. А те, според нейни критици, подкопават системата на публичното образование, която е отговорност на правителството.

Пенсионираният генерал от морската пехота Джон Ф. Кели е избран да бъде министър на вътрешната сигурност в администрацията на новоизбрания Тръмп, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от "Фокус".

Тръмп официално ще потвърди назначението следващата седмица, заедно с останалите членове на екипа му за националната сигурност, и с избора на държавен секретар, според "Ню Йорк таймс".

Синът на Кели е убит при сражения в Афганистан през 2010 г., което прави генерала най-високопоставения американски военен изгубил дете във войните в Ирак и Афганистан.

Доналд Тръмп обяви, че се е спрял на бившия изпълнителен директор на Световната федерация по кеч Линда Макмеън за ръководител на Агенцията за малките предприятия, предаде ДПА.

Макмеън отдавна участва в политиката в лагера на републиканците. Тя е водила две неуспешни кампании за сенатор и се познава отдавна с Тръмп.

Тръмп освен това ще номинира губернатора на щата Айова Тери Бранстад за посланик на САЩ в Китай, съобщи говорителят на Тръмп.

70-годишният Бранстад има дългогодишни връзки с Китай поради големия земеделски износ на Айова в азиатската страна. Той за пръв път се е срещнал със сегашния китайски президент Си Цзинпин при негово посещение в САЩ представител на Китай през 80-те години.

Бранстад е бил в Китай четири пъти по търговски въпроси от 2011 г.