Кучето от порода Лабрадор Голдън Ретрийвър бе застреляно на 21 май на ул. „Радецки“ от Николай Ангелов, след като избягало през отворената врата на дома си.

Бившият военен е убил животното със законно притежаван малокалибрен пистолет и изхвърлил трупа му в контейнер.

Варненският евродепутат Емил Радев нарече решението за прекратяване на производството скандално.

Той обясни, че Цезар е бил застрелян в тила от упор, след като е бил ритан преди това. Екзекуторът му дори използвал бутилка от минерална вода за заглушител. Въпреки експертизите, че кучето е убито целенасочено и с професионална точност, а стрелецът е лесно възбудим и лабилен, прокурорът се мотивира с липса на доказателства за проявена жестокост, обясни Радев, цитиран от Дарик.

Освен това според него животното било с малка стойност - около 100 лева.

"Тази порода кучета са дружелюбни и проявяват доверие дори към непознати. Те не нападат хора и са на четвърто място сред останалите породи по интелект“, добави евродепутатът.

Според него е абсурдно да бъде оценяван в пари домашен любимец, който собствениците са отглеждали с любов.

Радев е сезирал за случая Окръжна прокуратура, която е отменила постановлението на Георги Манасиев, за да продължи наказателното производство.

Сигнал е изпратен и до главния прокурор, който веднага е назначил проверка.

По закон за проява на жестокост и убийство на животно наказанието е до 3 години затвор и глоба.

През септември 2013 г. Асеновградският районен съд даде условна присъда от 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба на 55-годишния Райчо Иванов, който уби кучето си, влачейки го завързано за теглича на кола.