На всеки час в Сиера Леоне се регистрират по 5 нови случая на Ебола. Ако не бъдат взети мерки ще се регистрират по 10 нови случая на час, заяви неправителствената организация Сейв дъ чилдрен, цитирана от ДПА и БТА.

Тази статистика е оповестена в момент когато в Лондон се организира международна конференция, посветена на заплахата на Ебола, допълва агенцията.

В Сиера Леоне има само 327 болнични легла. Невъобразим брой деца умират от Ебола в домовете си и по улиците, заяви Роб Макджиливрей, представител на Сейв дъ чилдрен за Сиера Леоне.

Във връзка с недостига на болнични легла в африканската държава Великобритания и Сиера Леоне разработват съвместен проект за създаването на 1000 полеви клиники там, посочва Асошиейтед прес.

Тези клиники няма да спрат на първо време епидемията от Ебола, но поне болните хора ще бъдат изолирани от семействата си и така броят на заразените ще започне да намалява.

Лондон обещава да осигури 700 легла за Сиера Леоне и вече е изпратил над 40 експерти и друг медицински персонал в тази страна, допълва ДПА.

Великобритания ще деблокира и 125 милиона лири в борбата с болестта, обявиха днес британските власти, цитирани от Франс прес.

Същевременно днес президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф заяви, че въпреки намаляването на случаите на зараза в столицата Монровия, епидемията се е разпространила във всички провинции.

Президентът на Куба Раул Кастро обяви, че първа група от 165 кубински лекари и сестри отиват в Сиера Леоне, за да помагат за лечението на болните от Ебола, предаде Ройтерс.

Медиците са се подготвяли две седмици преди отпътуването. Обучението им е било водено в Хавана от международни експерти, специализирани в областта на тропическите болести.

Други 296 лекари и сестри от Куба ще отидат в Либерия и в Гвинея. По данни на СЗО Ебола е отнела живота на най-малко 3300 души в няколко западноафрикански държави.