Информацията е от пресслужбата на Подворието на руския патриарх в България.

В периода 11 - 22 февруари 2016 г. Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил ще посети Република Куба, Република Парагвай и Федеративна република Бразилия.

Това бе съобщено на 5 февруари 2016 г., на пресконференция на председателя на отдела за външноцърковни връзки митрополит Волоколамски Иларион, посветена на Първосветителското посещение на Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил в Латинска Америка.

В Куба ще се състои среща на Предстоятелите на Руската православна църква и на Римокатолическата църква. Централно място на тази среща ще заеме темата за преследването на християните в Близкия изток, Северна и Централна Африка.

Преговори за среща на Предстоятелите на Руската православна църква и Римокатолическата църква се водят още от 1996 – 1997 г. Тогава е обсъждан въпросът за организиране на среща между Негово Светейшество Патриарх Алексий II и Папа Йоан Павел II в Австрия. Поради факта, че по някои важни проблеми не бе постигнато съгласие, срещата не се състоя. Важно е да се подчертае, че Свещеноначалието на Руската православна църква никога не е отхвърляло възможността за организиране на такава среща в бъдеще, когато биха се създали необходимите условия за нея.

Основната пречка за провеждане на среща на Предстоятелите беше унията. В края на 80-те и началото на 90-те години униатите извършиха погроми срещу 3 епархии на Московската патриаршия в Западна Украйна, а центърът на Украинската Гръцко-Католическа Църква бе преместен от Лвов в Киев. Представителите на тази Църква настояваха да им бъде предоставен статут на патриаршия и се стремяха да разпространят мисията на УГКЦ в традиционно православните земи от Източна и Южна Украйна, подкрепяха разколниците.

За съжаление трагичните събития от последните няколко години в Украйна само усложниха ситуацията. Представители на УГКЦ със своите антируски и русофобски лозунги, със своите провокационни действия допринесоха за това. Унията остава незарастваща, кървяща рана, препятстваща пълното нормализиране на отношенията между Руската Православна и Римокатолическата Църкви.

Но днес в Близкия изток, Северна и Централна Африка и някои други региони се създаде напълно нетърпима ситуация: екстремисти извършват истински геноцид на християнското население, трагедията е от исторически мащаб и има опасност от изчезване на най-старите християнски общности. Всичко това изисква спешни мерки и по-голямо взаимодействие между християнските Църкви. Поради това бе признато за необходимо да се оставят настрана разногласията и да се обединят усилията за спасяване на християнството в районите, където то е подлагано на най-тежко преследване.

Завършилият съвсем наскоро Осветен Архиерейски Събор на Руската православна църква призова да се положат специални усилия в тази насока през 2016 година.

Въпреки оставащите пречки от църковен характер, бе прието решение да се проведе спешно среща между Светейшия Патриарх Кирил и Папа Римски Франциск. Известно е, че в допълнение към основната тема - положението на християните в Близкия изток и други райони, където те са преследвани, ще бъдат обсъдени също актуални въпроси на двустранните отношения и международната политика.

Освен дневния ред предмет на преговори бе и мястото на провеждане на срещата. Митрополит Иларион заяви, че патриарх Кирил не желаел срещата да бъде в Европа, тъй като именно с Европа е свързана тежката история на разделения и конфликти между християните.

Съвпадането на посещението на Негово Светейшество Патриарх Кирил в Латинска Америка, което е планирано от преди доста време, с посещението на Папа Римски Франциск в Мексико предостави възможност именно в Новия свят да се състои среща, която може да отвори нова страница в отношенията между двете църкви.

Патриархът на Москва и цяла Русия ще се срещне с лидерите на Куба Раул Кастро, на Бразилия Дилма Русеф и на Парагвай Орасио Картес. Посещението на патриарха Кирил в Куба е посветено на 45-годишнината от освещаването на първата в Хавана църква на Московската патриаршия в чест на Свети Константин и Елена.

Рускоезичната общност в Куба, наброяваща около 15 хиляди души, очаква с нетърпение посещението на своя предстоятел. В неделя, 14 февруари, Негово Светейшество ще възглави Божествената литургия в Руската православна църква в чест на Казанската икона на Божията Майка в Хавана.

На 15 февруари, в деня на празника Сретение Господне, Светейшият Патриарх ще възглави Божествена литургия в руския храм „Покров на Пресвета Богородица“ в Асунсион (Парагвай).

В Рио-де-Жанейро (Бразилия) Негово Светейшество ще отслужи молебен в планината Корковадо до статуята на Христос Изкупител, ще посети храма на руската православна църква „Света мъченица Зинаида“. В неделя, 21 февруари, в Сан Паулу Светейшият патриарх ще възглави божествената литургия в катедралния събор на Антиохийската патриаршия „Св. Павел“ и ще посети Благовещенския храм на Руската православна църква.