Все пак той уточни, че "може би по-сложна верига от разсъждения" може да доведе до заключение, че бившият депутат от ДПС има нещо общо, но той не може "виртуално" да създаде такава верига.

"Конфликтът "Пеевски-Василев" е взаимоотношение между двама човека, а управлението на една банка е различно нещо", допълни Чобанов, който сега е водач на две листи на ДПС, пред Нова телевизия.

Той отрече да има някакво отношение към кризата и насочи отговорността към БНБ. Ексминистърът подчерта, че е поддържал връзка с ръководството на централната банка и с Европейската комисия по казуса. И не е подкрепил идеите за банкова ваканция, появили се след атаката към ПИБ.

Чобанов не можа да обясни защо се е стигнало до ситуацията с КТБ. Според него вероятно критично са се натрупали събития в годините и накрая "му е дошло времето".

Той заяви още, че се познава визуално с Делян Пеевски от предишния парламент, докато и двамата бяха депутати, но сега се виждали и обсъждали стратегии и тактики в качеството им на водачи на листи на ДПС.

Бившият министър отхвърли твърдението, че кабинетът "Орешарски" оставя разруха след себе си и отрече да се е разочаровал от икономическите експерти на БСП.

Той обясни, че от ДПС решили да задълбочат гражданската си квота и затова го поканилии, но не отговори дали би откликнал на подобна покана от страна на БСП. Чобанов уточни, че не е получил такава.
От левицата вече подчертаха, че с него имаха различни възгледи за бюджета.

"Нямам отношение към обръчи от фирми, приветствам ДПС да задълбочи гражданската квота в листите, с което доказаха надетническия характер на партията", подчерта бившият министър, като допълни, че 15 водачи на листи са етнически българи, а двама - роми.

По повод думите на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, че ДПС я обслужват еничари, той коментира,  че това обида към "хората, които си позволяват да говорят така".

Петър Чобанов ще води листите на ДПС в Монтана и  в 25-и МИР София.