Недоволни вложители в КТБ се заканиха да заведат серия дела в Европейския съд и поискаха банката незабавно да бъде отворена, предаде БНР.

Сметките на експертите на организацията показват, че ще е много по-евтино да се покрият лошите заеми, раздавани на свързани лица, отколкото банката да бъде обявена във фалит, съобщи Нова телевизия.

При втория сценарий ще са необходими 3,5 милиарда лева за покриване на депозитите до 100 хиляди евро. Още толкова ще загуби държавата заради фалита на фирми и данъците и осигуровките, които няма да влязат в бюджета.

Вложителите поставят и въпроса защо са нужни месеци, да се проверяват кредитите, при положение, че кредитният регистър на БНБ би трябвало да съдържа информация за всеки едни кредит, включително и за забавените вноски по кредите за години назад.

От инициативата в социалните мрежи "КТБalive" подготвят сигнал до главния прокурор по случая с КТБ, обяви днес един от координаторите на инициативата Даниел Божилов.

От групата в социалните мрежи искат към наказателното производство срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев да бъдат привлечени още Комисията за финансов надзор и одиторът на КТБ - KPMG, както и да се извърши проверка за свързаност с всички банки, които до момента са ползвали ликвидна помощ от държавата.
Според Божилов БНБ се стреми да фалира КТБ.

В неделя вложители  обявиха, че са написали писмо до управителя на БНБ относно бъдещето на КТБ.

"Разполагаме с вътрешна информация, според която одиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са работили в продължение на цели двайсет дни – от 21 юли до 10 август 2014 година", се казва в поредно писмо на комитета на вложителите до Иван Искров, обединени в т. нар. Комитет за защита на финансовата стабилност в България.

Преди ден пък Искров в отворено писмо до Бойко Борисов обясни, че подобни комитети за КТБ са повече приказливи, отколкото отговорни.

Управителният съвет на БНБ взе решение за удължаване срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца - съответно до 20 и 22 ноември.

Служебният финансов министър Румен Порожанов обяви, че ще се срещне с представители на австрийския фонд EPIC, за да се запознае с евентуалните намерения за оздравяването на КТБ.
Той добави, че БНБ вече е поискала информация кого представлява фондът.

EPIC е инвестиционен фонд, представляващ основните акционери на КТБ, за подпомагане на рекапитализирането на банката и изразява готовност да участва в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.

"Към момента няма съдебни искове, подадени от вложители в КТБ, но има редица жалби", обясни Порожанов.