В петък финансовият министър Румен Порожанов обяви, че се търсят възможности още през септември да бъде получен частичен достъп до депозитите. Той обаче поясни, че идеята е главно хората с малко пари, като например пенсионери, да си ги получат.

Според Маргарита Георгиева, която изплаща ипотека към друга банка, обаче това не е решение.

Аз съм внесла пари в евро и искам да ги получа в евро, а не в левове. Тези пари съм ги събирала, за да имам някаква сигурност като пенсионер", оплака се  жената пред Нова телевизия.

До момента е взела над 5000 лева на заем от свои познати и смята, че кризата в банката е измислена и тя трябва да се отвори и да обслужва хората.

Валентина Грозданова, също пенсионер, няма достъп до парите, които й изпращал нейният син от чужбина, за да могат двамата с баща му да живеят спокойно в България. Разумният изход и според нея е банката да се отвори веднага. Смята за абсурд предложението за изплащане на до 1000 лв. на вложителите.

Ние и повечето от нашите служители сме редовно на протестите. В момента вземанията, които получаваме, са достатъчни само за заплати. Не можем да погасяваме другите си задължения", сподели пък Рауф Ахундов, представител на фирма от текстилната индустрия със сметки в КТБ.

Той предполага, че при сегашното положение блокираният му бизнес може да издържи два до три месеца.

Тити Папазов, чието семейство също е с блокирани средства в КТБ, смята, че за спасението на банката е необходимо всички държавни институции да се ангажират с оздравяването й. Първото, което трябва да се направи, е да се даде шанс на акционерите да възстановят банката, смята баскетболният треньор, който миналата седмица отиде дори в съда, където бяха гледани мерките за неотклонение на двете счетоводителки на КТБ.

Предприети са действия за сезиране на Европейската комисия, подадени са жалби в Брюксел, съобщи адвокат Владимир Скочев, който съветва протестиращите.
Според него голям въпрос е защо банката бе изключена от разрешената от ЕС държавна помощ. Смята, че причината е в разиграващите се около нея нечисти сценарии, в които участват и политически сили.