Надзорът над КТБ е извършил всички законови проверки, но това че банката бе ударена с ликвидна атака, никой банков надзор не можеше да го предвиди.

Това заяви по време на дискусията в парламентарната комисия, разглеждаща доклада за КТБ, подуправителят на БНБ Цветан Гунев, цитиран от БТА.

Гунев е завеждащ управление "Банков надзор" и през юни бе му бе повдигнато обвинение за престъпление по служба за неупражнен контрол над дейността на Корпоративна търговска банка. Оттогава той е в отпуск, за да не пречи на разследването.

Ликвидната атака е генезисът на проблема с КТБ, а това никой не можеше да го предвиди, посочи Гунев. Сега вече има и капиталов проблем - заради липсата на документация за обезпеченията по кредитите, добави той.

Гунев посочи пред депутатите, че е начело на банковия надзор от около година, но работи от 22 години в БНБ и никога не е била пропускана надзорна процедура по отношение на КТБ или други банки.

Гунев каза, че лично е дал разрешение КТБ да придобие банка "Креди Агрикол България", която сега е вече ТБ "Виктория", защото е имало всички законови основания за това.

"Креди Агрикол" трупаше загуби всяка година, докато КТБ имаха план да развият с нея друг вид кредитен портфейл и купувайки я, те купуваха загуба, каза Гунев.

Последната инспекция на място в КТБ е била през март 2013 г., съобщи Гунев. Няма как тя да е направена, без да са проверени всички кредитни досиета, а ако тогава е липсвала информация, то не може да има доклад за състоянието на банката, обясни Гунев.

Тогава не е имало констатации за липса на документи. Откакто е създадена КТБ, в нея са правени много проверки, за последните пет години са направени две проверки и още две проверки за пране на пари, а физическа инспекция на място - през март 2013 г., заяви Гунев.

Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ