Представителите на трите фонда инвеститори са уверили централната банка, че са сформирали консорциум, който е разговарял с правителството и политическите сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на Корпоративна търговска банка. Според фондовете, планът трябва да включва и държавна помощ, се казва в съобщение на БНБ.

БНБ е напомнила на консорциума, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, пише в съобщението.

Националната банка е напомнила и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.

Преди дни БНБ обяви резултатите от одита на КТБ, който показа 5.335 млрд. лв. кредитен портфейл, едва 13% обезпечение на кредитите и 4.2 млрд. лв. обезценка на активите на банката.
От централната банка прехвърлиха на политиците отговорността да вземат решение за банката - да бъде спасена или не.

До този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ. От БНБ бе поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ.

Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия, се казва в съобщение на централната банка.