Това коментира пред Ройтерс Кай Стъкинброк от международната кредитна агенция Standard & Poor’s, цитиран от Дарик.

Директорът за Централна и Източна Европа в рейтинговата агенция заявява, че България се нуждае от нов модел на икономически растеж, за да подобри благосъстоянието на населението.

Случилото се в КТБ е конкретен проблем за тази банка, посочва Стъкинброк. Според него това не е системен проблем във финансовата система на страната, тъй като капиталовите нива и конкретните банкови показатели и съотношения в системата остават на добри нива.
Продължаващото намаляване на кредитирането от банковия сектор на България оказва натиск върху икономическия растеж, смята експертът.

Стъкинброк е на мнение, че проблемът е в липсата на търсене на заеми с високо качество. Той смята, че основното предизвикателство, пред което е изправена България, е, че тя не е намерила нов модел на икономически растеж.

"Преди кризата строителството на недвижими имоти беше движещата сила за българската икономика. Но този модел се срина. Сега реално няма нова идея, модел или нов икономически подход. До известна степен това обяснява и сравнително слабия икономически растеж", допълва Стъкинброк.