Писмото е изпратено и до държавния глава Росен Плевнелиев.

 "Вместо да се заемете сериозно и спешно с оздравяване и отваряне на поставената под особен надзор банка, Вие правите опити за протакане и бягате от вземане на бързи решения по един казус, който засяга хиляди данъкоплатци и вложители. Предупреждаваме Ви, че колкото повече БНБ "бави топката" и потъва в необяснимо мълчание, толкова последиците за държавата ще са по-лоши", пишат вложителите в КТБ.

Те посочват, че разчитат "изключително много" на ясна и точна позиция от страна на главния прокурор, който с действията си да защити българските данъкоплатци и вложители.

"Обществото трябва да научи имената на истинските виновници, които нелепо застрашиха банковата и финансовата стабилност на държавата. Бъдете сигурни, че каквото и да се случи, ние ще търсим виновните докрай", с
е предупреждава в писмото.

Това означава, че ще търсим докрай и отговорност за бездействието на гуверньора и на членовете на Управителния съвет на БНБ, допълват клиентите на поставената под специален надзор институция.

Вложителите подчертават, че БНБ е трябвало да реагира, когато КТБ е предлагала по-високи от другите институции лихви, а не клиентите й да бъдат обвинявани в лакомия, пишат още вложителите.

"Да припомним, че държавата им взема обратно 8 на сто от лихвите по срочните депозити. А какво са виновни десетките фирми с хиляди работни места, които имат разплащателни сметки в КТБ, защото са повярвали на държавата, на нейните институции, на Вас и на уверенията Ви, че това е една истинска и надеждна банка", се пита в писмото.

В него се посочва още, че "бездействието" на БНБ показва зависимост от "някакви кръгове" и че чрез него се крадат човешки съдби и се дестабилизира държавата.