В петък до последно имаше спорове около енергийното и икономическото министерство, които от ОП настояват да оглавят.

Полемиката е колко министерски кресла се полагат на патриотите. В коалицията не са единни - от ВМРО настояват за пет, а НФСБ и "Атака" са изчислили, че математически имат право на четири.

Владислав Горанов вече заяви, че ОП не могат да имат претенции за повече от четирима министри. Сигурно е, че няма да има структурни промени в МС, т.е. министрите отново ще са 17. Не е ясно дали вицепремиерите ще са трима или четирима.

Горанов каза и че този път няма да отстъпят на партньорите си здравното и образователното министерство поради многото критики, които са понесли в предишния мандат. Тогава и двете ведомства бяха поверени на реформаторите.

Сигурно е, че постовете си в кабинета "Борисов 3" ще запазят Томислав Дончев, Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Николина Ангелкова и Екатерина Захариева, припомня "Труд".

Почти сигурно било, че шефът на Александровска болница Костадин Ангелов ще поеме здравеопазването.

Все още няма яснота кой ще поеме образователното министерство; водят се разговори с бивш ректор и професор.

Министър на икономиката от "Атака"?

За министър на икономиката щял да бъде предложен експерт или съпартиец на Волен Сидеров. Негов фаворит се оказва бившия шеф на Агенцията по приватизация Емил Караниколов. В парламента се коментира, че Сидеров и Валери Симеонов предпочитат да заложат на експерти, а не на депутати и партийни кадри.

От партията на Симеонов предлагат един от комисарите в КЕВР - Александър Йорданов, за енергиен министър. Той влезе в регулатора от квотата на патриотите.

За министерството на екологията от ОП са си харесали друг експерт - Нено Димов. Патриотите искат и културното министерство, за което претенции имат бившият кмет на Пловдив, който е и настоящ депутат от ОП - Славчо Атанасов, както и Петър Николов, който набързо прелетя през ДСБ, ДБГ и финишира в "Атака". Николов бе водач на листата в Ловеч, но не успя да влезе в парламента.

Въпроси за отбранителното ведомство

Спорове има и около военното министерство, което се очакваше да бъде оглавено от Красимир Каракачанов. Последните новини от сондажите за кабинет обаче сочат, че Каракачанов най-вероятно ще бъде само вицепремиер, отговарящ за силовите ведомства.

За министър на отбраната се въртят имената на двама генерали - на бившия началник на отбраната ген. Константин Попов и на адм. Пламен Манушев. Не са тайна обаче обтегнатите отношения на Попов с президента и затова Манушев изглежда с по-големи шансове.

Патриотите имат амбиции и за земеделското министерство, но по-вероятно е да не го получат. Възможно е Десислава Танева отново да е министър, независимо че очаква да стане майка на близначки.

ОП щели да предлагат и зам.-министри

"Обединени патриоти" трябва да предложат по няколко имена за всеки министерски пост, който получат в правителството "Борисов 3", пише от своя страна "24 часа". След това лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер ще има последната дума кой от тях ще стане министър.

За това, според всекидневника, са се договорили ГЕРБ и ОП.

Имало и вариант Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров да предложат по един зам.-министър във всяко министерство. Идеята за представителство във втория ешелон на идвала от неуспехите на ГЕРБ в работата с реформаторите в предишното правителство.