Ангела Меркел обвини източноевропейците, че се поддават на предразсъдъци и забравят собствената си история, съобщи сайтът "Политико Юръп", цитиран от Ройтерс и БТА.

Меркел коментирала въпроса на закрита среща с депутати от десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) преди общото й изявление с френския президент Франсоа Оланд пред Европейския парламент вчера, посочва сайтът.

Без да ги назовава, канцлерката разкритикувала реакцията на унгарските, чешките, словашките и някои балтийски лидери на бежанската криза в Европа, като подчертала, че те би трябвало добре да знаят какво е да живееш, ограничен от стени и огради.

"Ние източноевропейците - слагам и себе си в това число - бяхме свидетели на това, че изолацията не помага", отбелязала Меркел, отраснала в комунистическа Източна Германия.

"Няма да спрем бежанците като издигаме огради, живяла съм зад стена достатъчно дълго. Онези, които могат да се смятат за щастливци, че са доживели края на Студената война, сега мислят, че човек може да остане напълно извън развитието на глобализацията", казала Меркел.

Унгарският премиер консерватор Виктор Орбан и словашкият му колега десноцентрист Роберт Фицо атакуваха Меркел за отварянето на границите на Германия за сирийските бежанци, твърдейки, че това е довело до наплив от мигранти, с който Европа не може да се справи и който застрашава християнските й ценности, отбелязва агенцията.

Канцлерката отхвърлила тези аргументи: Недопустимо е да имаме свободно движение на стоки и хора, а някои страни да казват, че не могат да направят едно или друго, и че не могат да приемат сирийци, тъй като още не били готови", цитира я сайтът.

Когато някой казва: "Това не е моята Европа, няма да приема мюсюлмани", съм длъжна да отбележа, че въпросът не подлежи на преговори. Кои сме ние да защитаваме християните по света, щом заявяваме, че няма да приемем мюсюлмани или джамии в страната си. Така не става", казала Меркел, цитирана от "Политико".

Въпреки нарастващите критики за политиката й за приемане на бежанци, Ангела Меркел заяви в телевизионното предаване в сряда, че възнамерява да продължи в същия дух. По думите й Германия няма да спре да приема бежанци.

Преди дни телевизия ARD представи канцлера Меркел, забрадена с фередже, на фона на берлинското небе, осеяно с минарета.

Борисов: Турция спасява Европа и нас

Европа търси бързи решения на проблема с бежанците. Европа разбира какви са й проблемите и колко тежко може да й се отрази, и затова взима решения, каза премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че от това, което се случва в Сирия, нищо добро не ни очаква. Войната тече с пълна сила и ако не се намери бързо решение няма как бежанската вълна да спре, добави премиерът.

Борисов отбеляза, че по тази тема е разговарял и с турския премиер. В момента Турция спасява и Европа, и нас, коментира Борисов.