Това съобщи в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин, цитиран от БНР.

Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни по време на второто заседание на работната група, която трябваше да реши дали групировката да бъде включена в терористичния списък.

Това вече е факт, след като днес външните министри на страните от ЕС решиха единодушно да включат въоръженото крило на Хизбула в черния списък с терористични организации.

Ливан изрази съжаление относно взетото днес решение на Европейския съюз да включи въоръженото крило на шиитската партия "Хизбула" в черния си списък, като наред с това уточни, че то няма да засегне отношенията му с европейците, предаде Франс прес.

Би ни се искало страните от ЕС да има по-благоразумен прочит на фактите, но ливанското общество и всичките му съставни части ще продължат да поддържат най-добри отношения с тези страни, заяви в изявление премиерът Наджиб Микати. Той уточни, че Ливан ще продължи дискусиите по въпроса по дипломатическите канали.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства днешното решение на Европейския съюз да включи военното крило на "Хизбула" в своя списък на терористичните организации, предаде ДПА. Нетаняху изрази надежда, че този ход ще доведе до реални стъпки срещу ливанското шиитско движение.

Включването в черния списък означава, че на определени членове на организацията ще бъде наложена визова забрана и че ще бъдат замразени банкови авоари на организации, свързани с Хизбула.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев потвърди миналата седмица, когато бе отбелязана една година от терористичния акт, че за връзката на Хизбула с атентата в Бургас, вече имало и допълнително данни.

По думите на Вигенин атентатът в Бургас е изиграл роля за решението на ЕС. Той съобщи и за още информация, постъпила от други държави.

"Буквално в последните дни дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на Комитета на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени", обяви външният министър.

През февруари България поиска от властите в Ливан участниците в атентата на летище Бургас да бъдат арестувани и екстрадирани у нас. Това стана, след като българското разследване установи самоличността на двама участници в атентата - един с австралийско гражданство и един с канадско, като и двамата са живели през последните 6 години в Ливан.

Има ли рискове за България

На въпрос дали решението на ЕС създава допълнителни рискове за националната ни сигурност, Кристиан Вигенин отговори:

"Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това каква ще бъде реакцията на военното крило на Хизбула на това решение. От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да – ние сме по-готови, независимо какво е днешното решение".

Според Вигенин, ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не за обратното.

Ливан, в която Хизбула е важен политически фактор, обяви, че обмисля реакцията си към ЕС.