Тя каза пред БНР, че не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия.

Георгиева съобщи в Брюксел, че има представа какви ще са бъдещите й отговорности, но не може да съобщи подробности за тях преди Жан-Клод Юнкер да приключи с разпределението на ресорите на комисарите, което се очаква да бъде факт до седмица. 

Ресорът, който е предложен на Кристалина Геогриева, е "Бюджет и финанси", съобщи Нова телевизия. Това е една от ключовите позиции в Еврокомисията.

Кристалина Георгиева вижда участието си в надпреварата за шеф на европейската дипломация като шанс за ролята, която ще играе и тя самата и страната ни в следващата Европейска комисия:

"Това, че България участва, вдигна позицията на страната ни в разпределението на ресори и отговорности в новата Комисия. Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите 5 години".

Георгиева не уточни каква ще е тази роля, но определи като реални лансираните у нас варианти за ресори като околна среда и климат, бюджет, транспорт или енергетика заради досегашния й професионален опит:
 
Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит и в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика. 

Българският еврокомисар не потвърди, но и не отрече, че вероятно ще е един от заместник-председателите в следващата Европейска комисия, изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Жан-Клод Юнкер и отрече да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика: 
 
Съвсем категорично "не". Аз знаех от самото начало, изборът за съвета е за член на социалистическото семейство. Това решение е водещото в крайния резултат.

Кристалина благодари на всички у нас, които са я подкрепили и подчерта: 
 
Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата, е, да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми за доброто представяне на страната ни. За това, да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна.

Достатъчна ли е била подкрепата?


В събота Бойко Борисов изтъкна, че Сергей Станишев като лидер на европейските социалисти е можел да подкрепи Георгиева, но не го е направил.

"Смятам, че Бойко Борисов, специално по темата за еврокандидатури, би трябвало да мълчи, защото споменът за Румяна Желева все още е достатъчно ярък", коментира пред БНР бившият външен министър Кристиан Вигенин.

Според президента Росен Плевнелиев в самото начало на дебатите за високите постове в ЕК и при началната подготовка относно състава на комисията е трябвало по-решително да се работи и защити кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Вместо Георгиева италианският външен министър Федерика Могерини пое поста на Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност.