Еврокомисарят отбеляза пред български журналисти в Брюксел, че решението за спирането на проекта е на Русия.

Трябва да направим анализ на последиците и възможностите за разнообразяване на доставките на газ, предложените руски варианти искат много внимателно изследване, коментира тя.

България може да се възползва от това, че една врата се затваря, а други се отварят и да се възползва от финансирането на ЕС, което никак не е малко, за изграждането на връзки към (газопроводите на) съседните страни, да се възползва от плана "Юнкер" и други решения, създаващи работни места и инвестиции.

В крайна сметка от тази гледна точка резултатът би могъл да бъде същият или по-добър, това е въпрос на активност.

По повод идеята за обособяване у нас на газов разпределителен център тя посочи, че е важно да има връзки към газопреносните мрежи на съседните държави, а за газов възел трябва газ отнякъде за някъде.

По-важно от доклада на ЕК е какво се случва в България

Кристалина Георгиева коментира още, че по-важно от доклада на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка е какво се случва в страната.

Тя направи този коментар в навечерието на очакваното следващата сряда представяне на поредния доклад за нашата страна.

Всички добре знаем какво се случи от последния доклад до днес, нямаме за съжаление силни причини за много положителни очаквания, натрупаха се нерешени проблеми.

Да се надяваме на решителни действия в съдебната система, преди резултатите е трудно да се очаква те да се приемат като даденост, посочи Георгиева.

Да се надяваме на енергия за промени не само в съдебната система. Докладът ще бъде конструктивен, но ние сами можем да си помогнем най-много.

Не съм чула никой да говори за разделяне на България и Румъния (по механизма), ЕК очаква действия в интерес на хората в тези две страни.

Историята показва, че положителните промени са възможни, да не гледаме съседите, а да се стремим да оправим нещата у нас, призова тя.