Това коментира пред журналисти еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, която заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова направи първа копка на проект "Детска къща" на фондацията "За нашите деца", предаде БТА. 

ЕК е отворена към това "Южен поток" да се реализира, каза Кристалина Георгиева.

По думите й той не е стратегически приоритет поради това, че най-важните проекти от европейска гледна точка са тези, които диверсифицират и източника, и направлението.

По повод на информацията, че Русия е готова да подкрепи проект за газов хъб, вместо "Южен поток", еврокомисарят заяви, че когато има нещо подготвено, написано и предложено, комисията ще го обсъди.

Тя посочи, че в програмата на комисията е залегнало това да има силна Европа от енергийна гледна точка и желание да се интегрират повече националните икономики.

ЕК има пълното разбиране за това, че България има очаквания да играе роля в тази енергийна политика, която отговаря на нашето географско положение, посочи Кристалина Георгиева.

По думите й това, което е решено, е да се подготви план за Югоизточна Европа, който в новите условия да даде най-добрите възможности за региона.

По-рано тя стана "Политик на годината" на Дарик радио.