"Това, което свършихме, е да помогнем за тези пет години на 450 милиона деца, жени, мъже, пострадали от бедствия или конфликти, и да създадем силни институционални възможности за бъдещето", посочи тя пред БНТ.

Георгиева обясни, че има център, който работи 24 часа 365 дни в годината – мобилизира помощ за пострадалите в Европа и извън Европа. Тя разказа, че има Европейски корпус на доброволците, както и много по-солидна база в областта на работата на превенцията.

На въпрос какво оставя на своя наследник в този ресор, тя каза:

"Първо, много трудно време е – ние имаме 6 големи кризи – Сирия, Ирак, Централноафриканската република, Южет Судан, Украйна, ебола – такова чудо не е имало от времето на Втората световна война. Това е най-трудният период за хуманитарните работници, при това на много места е все по- опасно да се работи – там, където върлува ебола, болестта убива, там, където върлува омразата и жестокостта, оръжия убиват".

Тя изтъкна, че завещава на наследника й на поста да продължи да работи в областта на превенцията, защото е нужна смяна на мирогледа в света.

"Пътят, който извървях през тези пет години, е по-къс от пътя, който той трябва да се извърви. Има много работа в един свят, който има по-чести и по-жестоки конфликти – да се градят основите на превенцията. Видяхме го и в нашата страна, че майката-природа не се шегува, че конфликтите, които стават някъде другаде не ни оставят и нас без последици", посочи Георгиева.

Тя подчерта, че от последната й работа като еврокомисар е станала по-добър човек.

"Когато си лице в лице с такива огромни страдания, разбираш две неща – едното е, че има много доброта по света. Второто нещо, което научих, е че ние имаме огромен капацитет. Ние – хората, имаме огромен капацитет да измисляме решения на много трудни проблеми. В моята работа това, което правихме, е как да измислим решение на тези големи рискове, как да ги оценяваме, как да работим срещу тях. Да си лицето на добротата на европейците, това е страхотна привилегия – огромна чест за мен беше да работя! Благодаря на господин Борисов, че ме доведе от Вашингтон да върша тази работа! ", каза още Георгиева.

Новата Европейска комисия встъпва в длъжност в събота. Кристалина Георгиева сменя ресора и вече ще отговаря за бюджета на Европейския съюз и ще бъде вицепрезидент на ЕК.