Редкият вид птица е изчезнал преди десетилетия от Кресненския пролом, а години наред неправителствени организации правят опити да възстановят популацията.

От началото на месеца обаче голяма част от завърналите се белоглави лешояди в района на Кресна са открити мъртви. От 12 март до момента са открити осем мъртви птици, но природозащитниците имат опасения, че броят им е между 15 и 20. Сред отровените са и почти всички двойки, които за първи път са започнали да гнездят през тази година.

"Не е нормално 60 години, след като е изчезнал от този район, поради употребата на стрихнин за унищожаване на хищници, след дългогодишни усилия и инвестиране на много средства и усилия белоглавият лешояд да изчезне отново поради същата причина - залагане на отровни примамки за хищници (примитивна, но най-вече незаконна и абсолютно неморална практика)“, споделя Емилиян Стойнов – председател на Фонд за дивата флора и фауна, отдал живота си за завръщането на лешоядите в Кресна.

"Проблемът е сериозен, защото макар и забранено използването на отровни примамки за хищници, установяваме, че в района спокойно се говори за това и не малко животновъди го намират за логично решаване на проблема им с вълка", допълват от "Зелени Балкани".

Надя Вангелова от Фонд за дивата флора и фауна заяви по БНТ, че организацията има достатъчно доказателства за сезиране на прокуратурата.

Еколозите вече са набелязали мерки за запазване на вида в района.