Откриха първата у нас крепост-склад на ценна руда

stat
11:35  |  7 септември 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Божидар Димитров съобщи за ценната находка Божидар Димитров съобщи за ценната находка
Сн.: Bulphoto

Археолози откриха първата в България крепост-склад на ценна медно-сребърна руда край Бургас, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров
Откритието е направено край бившите мини „Росен” (до бургаското село Атия), закрити в началото на 90-те години на ХХ век.

Крепостта има формата на правилен квадрат с дължина 100 м, дебелина на стените 1,60 м и е открита благодарение на спътникова снимка. Разкопките са на НИМ и се осъществяват под ръководството на Павлина Девлова.

"За съжаление за тази година разкопките скоро трябва да бъдат прекратени, поради началото на ловния сезон. Тук ще се гърми като в Ирак, е казал кметът на черноморската община", допълва Димитров.

Добивът на сребро и мед в Античността е достигал наистина гигантски за времето размери. Само нестопената до край шлака в крепостта-склад, според руския археолог Черних, е 160 000 тона.
Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.