Ще се проучват транзакциите на дружеството с други фирми и физически лица от момента на създаването си и всички данъчни последици, които са възникнали от движението на паричните потоци преди и след сделката за „Кремиковци”.
Инспекцията е възложена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, съобщиха от агенцията.

Проверката ще бъде главно насочена към данъка върху добавената стойност,, но ще обхване още корпоративните данъци и дължимите осигурителни вноски.

Според Закона за ДДС всяко лице, чийто оборот за последните 12 последователни месеца надхвърля 50 000 лв. е задължено да се регистрира за целите на данъка върху добавената стойност. Дружеството – купувач на металургичния комбинат няма ДДС регистрация към момента, въпреки че очевидно е привлякло инвестиции в значителни размери.

Ревизорите ще проверят още числеността на персонала на фирмата, възнагражденията и осигурителните вноски, които компанията начислява и внася в бюджета, допълват от приходното ведомство.

Очаква се проверката да приключи в рамките на няколко седмици, тъй като дружеството е регистрирано скоро (в средата на месеца - бел.ред.) и броят на сделките му е малък.
Ако бъдат засечени нередности, инспекцията може да се разпростре и срещу други физически или юридически лица.

„Възложих проверката защото тук става дума за много големи парични потоци към едно дружество, което няма никаква търговска или данъчна история. Интересът на държавата е да проучи напълно произхода на парите, за да сме сигурни, че всички данъци и осигуровки са внесени”, коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Днес стана ясно, че Първа инвестиционна банка е осигурила цялата сума по сделката (316 млн. лв.) като мостов кредит* на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" ЕООД - фирмите "Надин Металс трейд" ЕООД и " Велпет консулт" ЕООД, съобщи тя чрез БФБ-София.
"Надин Металс трейд" е свързана с едно от близките до ПИБ дружества, пишат "Дневник" и "Капитал".

По-рано банката обяви, че е отпуснала 59 млн. евро на купувача "Елтрейд къмпани" ЕООД.
Според ПИБ купувачът вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината.
Известно е, че едноличен собственик и управител на дружеството купувач е 26-годишният Лъчезар Варнаджиев.

Вече мисля, че не е тайна за никого коя индустриална и финансова група придоби активите на комбината, така че не става дума за един 26-годишен мъж - човекът е упълномощен от групата си да движи този въпрос. Това коментира днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Няма срок, в който новият собственик трябва да обяви намеренията си дали ще възобновява производството. Ако реши да го направи, ние сме добър партньор, за да съдействаме за всички екологични разрешителни. Това пък каза екоминистърът Нона Караджова.

Междувременно от "Елтрейд Къмпани" разкриха намеренията си за бъдещето на комбината.


*Временен кредит - до получаването на друго финансиране. По-разпространен е в корпоративното банкиране; в банкирането на дребно такъв заем се предлага, когато клиентът иска да купи ново жилище преди да продаде старото.