Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че резултатите от вчерашния референдум в Турция, на който мнозинството гласува в полза на разширяване на президентските правомощия, трябва да бъдат уважавани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той подчерта, че състоялият се референдум е "абсолютно суверенен въпрос за Република Турция".

"Ние смятаме, че всички трябва да се отнасят с уважение към израза на волята на турския народ", посочи Песков.

Малко над 51 процента от турските гласоподаватели подкрепиха инициативата на президента Реджеп Тайип Ердоган за конституционни промени, предвиждащи преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

Международните стандарти

Референдумът в Турция не съответства на стандартите на Съвета на Европа, заяви ръководителят на делегацията наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предаде Ройтерс.

Ръководителят Чезар Флорин Преда говори на пресконференция в Анкара, след като вчера 51,4 на сто от турците гласуваха с "да" на референдума за увеличаване на пълномощията на президента.

В пресконференцията участва и Тана де Дзулуета, ръководителка на мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която заяви, че турският референдум не отговаря на международните стандарти.

Тана де Дзулуета посочи, че решението на Висшата избирателна комисия да приеме за валидни бюлетини, които не са подпечатани от официалните представители, е в разрез с мерките срещу измамите.

АНКЕТА: Ще се променят ли българо-турските отношения след референдума?