На фона на усилията на правителството да се споразумее с кредиторите по пакета за пенсионната реформа и недоволството на синдикатите от най-новите мерки за строги икономии, се подновиха опасенията за икономическата перспектива на Гърция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това се отрази и на пазарите. Основният индекс на Атинската фондова борса (Athex) спадна с 2,5 процента до 452,7 пункта в късната следобедна търговия. По-рано потъна до 439,08 пункта - най-ниско равнище от септември 1989 година, според данни на компанията за финансова информация ФактСет (FactSet).

Междувременно доходността по гръцките 10-годишни облигации се повиши с 0,50 процентни пункта до 10,63 на сто. За сравнение, същият показател в Япония днес за първи път спадна под нулата.

Още има разногласия между Гърция и кредиторите

Все още има някои разногласия за доизглаждане между Гърция и нейните кредитори, по-специално по въпроса за пенсиите, преди да приключат преговорите за напредъка на реформите, заяви европейски представител, цитиран от Франс прес, прогнозирайки положителен завършек "в относително кратък срок".

Гръцкото правителство иска да приключи възможно най-бързо тези преговори за мерките, които се е ангажирало да приложи по силата на постигнатото през юли споразумение по третия пакет международна помощ.

Целта на Атина е да може бързо да започне да обсъжда съкращаване на държавния дълг.

В петък, след едноседмични преговори с представители на четворката кредитори (ЕС, Европейският стабилизационен механизъм, ЕЦБ и МВФ), определени като "трудни", гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос изрази надежда дискусиите да приключат до края на февруари.

Днес обаче европейският представител не пожела да изрази мнение за конкретни срокове преди срещата в четвъртък на министрите на финансите от еврозоната, които ще обсъдят въпроса за напредъка на гръцките реформи.