Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНР.
В последните месеци задълженията на Националната електрическа компания към двата ТЕЦ-а са се повишили и вече са близо 900 милиона лева.

Разплащането с ТЕЦ "Марица Изток 1" и "ТЕЦ Марица Изток 3" трябва да стане максимално бързо, за да свалим цената, която плащаме на тези централи за разполагаема мощност, каза Теменужка Петкова.

Очаква се, след като НЕК си изплати дълговете, да влезе в сила и споразумението с двете компании. Договорката предвижда намаляване на таксата, която НЕК плаща на двата ТЕЦ-а да държат мощностите си в готовност за работа.

С намаляването на цените за мощност НЕК ще спестява годишно 96 милиона лева общо за двете централи. В рамките на оставащия срок на договора общата спестена сума ще е близо 1 милиард лева, каза още министър Петкова.

"НЕК до първи август изчакваше решението на КЕВР, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но, на практика, платецът на този кредит трябва да бъде НЕК. Също така изчакахме и финализирането на преговорите с "Контур Глобал", които продължиха малко повече от предвиденото"
, обясни министър Петкова.

По думите ѝ БЕХ в момента подготвя документите във връзка с обявата за избор на банка или банки, които да осигурят кредитният ресурс. Обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ до края на август, ще бъде изпратена до официален вестник на ЕС, така че да бъде привлечен максимално бързо кредитен ресурс, заяви Петкова.

Г. Генчев: Има опасност за енергийната сигурност на страната

Има опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев.

Според него е възможно точно преди есенно-зимния сезон "Мини Марица-изток" да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса.

В момента четирите централи от комплекса "Марица-изток" дължат общо към 370 милиона лева на мините. Същевременно дългът на мините към техните доставчици е близо 85 милиона лева.

Тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система, обяви Генчо Генчев.