Това е продължение на кампанията, която Първанова предприе преди три дни в Европейския парламент за спиране за отнемане на лиценза на "Летище София" ЕАД. Тя увери, че не иска спиране на аерогарата, а само отнемане на правата на дружеството, което е само един от наземните оператори.
Евродепутатката се мотивира с множество сигнали за кражби от багаж. Стана ясно обаче, че самата тя е потърпевша. От куфара й през октомври изчезнали нотариален акт за апартамент и часовник TAG Heuer Karrera за 3500 евро, за което подала жалба до летищните власти.

"Проверихме по работните карти, по видеокамерите и по обясненията на товарачите и на служителите по сигурността. При нас няма данни за посегателства върху този багаж и не е взет този скъп часовник", категоричен е обаче шефът на сигурността на аерогарата Владимир Рапонджиев, цитиран от в. "24 часа".

По-късно днес пък от Летище София заявиха официално: "Полетът, при който г-жа Антония Първанова твърди, че са изчезнали нейни вещи от багажа, е извършен от "България Ер", която е самообслужваща се авиокомпания и е ангажирана самостоятелно със сигурността на перонното обслужване на самолетите си. "Летище София АД" не носи отговорност за багажа на пътниците й.

Транспортният министър вече назначи проверка и увери, че ако се открият нарушения, ще се поставят допълнителни камери.

"Дълбоко сме разтревожени от случващото се и сме убедени, че такава дългогодишна престъпна дейност не би могла да съществува без сериозна организация и протекция. Имаме основание да предполагаме, че на територията на Летище София действа организирана престъпна група, интегрирана в състава на наземните оператори", пише обаче в писмото си до Цветан Цветанов Първанова, която вече изрази пред медиите такива съмнения.

Тя заявава още, че е обезпокоена от "установилата се порочна практика за нерагламентирано отваряне на багаж на пътници и зачестилите случаи на липса на вещи". По думите й за справяне с престъпната практика на Летище София настояват множество неправителствени организации, медиите и потребители в социалните мрежи.

Евродепутатката изтъква незабавните действия, които са били предприети преди няколко години при кражбата на мобилния телефон на бившия американски посланик Джон Байърли и апелира за същата реакция при случаи с български и чужди граждани.
Случаят е още от 2005 г., когато двама гранични полицаи на летище Варна задигнаха апарата на дипломата, но бързо бяха разкрити. Байърли оставил телефона на скенера и го забравил. Сержантите видели, но не му казали и прибрали "Самсунг"-а, без да знаят, че има устройство за проследяване. Те извадили SIM-картата, за да не бъдат засечени, но устройството ги издало.

Остра реакция на синдикатите

Междувременно двете синдикални организации при Летище София - КНСБ и "Подкрепа", остро разкритикуваха Антония Първанова. В отворено писмо до нея профсъюзите заявяват, че сигурността на пътническите багажи на летището е гарантирана чрез "многостепенна проверка, в която се използва съвременна техника и специално обучен персонал". Те подкрепят позицията си с множеството награди и признания, които аерогарата е получила.
Синдикатите препоръчват на евродепутатката да потърси в "Гугъл" материали за нарушена цялост на багажи по различните летища в Европа, "което странно защо не е предизвикало обръщения на техните евродепутати с искане да се отнемат лицензите на летищата им".

Последна актуализация в 18.40 ч.