Те предвиждат ограничаване на възможността за представяне на неистински документи за промяна на обстоятелства по партидите на търговските дружества и обявяване на съдебни актове във връзка с производствата по стабилизация на търговци, изпаднали в неплатежоспособност.

Промените са записани в Наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър. Наредбата се синхронизира с последните промени в Търговския закон, целящи ограничаване на кражбите на фирми. Тя урежда на подзаконово ниво задължението за нотариална заверка на подписите в протоколите от общите събрания на съдружниците, договорите за прехвърляне на дружествени дялове и договорите за прехвърляне на търговско предприятие.

Новите текстове разписват преминаването на дейността на Централния регистър на особените залози от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията и уреждат цялостната електронизация на регистъра на особените залози, с цел предоставяне на електронни услуги.

Проектът предвижда и намаляване на административната тежест при регистрация и пререгистрация на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Регистрацията се извежда от съдебната система и се включва в Единния регистрационен център на юридическите лица, изграждан от Агенция по вписванията.

Последните приети изменения на Закона за юридическите лица с нестопанска цел предвиждат от 1 януари 2018 г. юридически лица с нестопанска цел да могат да подават по интернет заявленията си за вписване, пререгистрация, промяна на управител, адрес и др. Но ако желаят да подават заявленията си на хартия, ще могат да ползват всяка една от 27-те служби по регистрация на Агенция по вписванията в страната, независимо от тяхното седалище.

В същото време отпада задължението да се прави отделна регистрация и в регистър БУЛСТАТ, тъй като между двата регистъра ще бъде създадена автоматичен двустранен обмен на данни.