Това съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

На 18 октомври от склада бяха откраднати над 340 кг злато, 20 кг сребро и 1 кг платина, конфискувани при акцията на МВР "Леярите". Тези цифри бяха съобщени официално веднага след обира. Днес обаче Цветан Цветанов уточни, от склада са били откраднати 1.8 кг платина, повече от 20 кг златни накити и 369 кг сребро.

Цветанов разкри, че е задържан Георги Генерала, дългогодишен митнически служител, работил на митница „Горубляне” до 2009 г. Задържани са още Сашо Пандиза, многократно осъждан за кражби, хулиганство и изнудване, и Славчо Цайса - също с богато криминално досие.

Сашо Пандиза е представян от Георги Генерала като представител на фирма, от която са били отнети големи количества цигари и така е могъл да направи обследване в склада, обясни министърът.

В Самоков рано тази сутрин е задържан Петър по прякор Бонифорти, "задържано е и едно момче" в столичния квартал „Младост”, допълни Цветанов. Той обяви, че е арестуван и Васо Ченето.

Цялата престъпна група е установена и са задържани общо 6 лица, заяви старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, цитиран от "Фокус".
Осем адреса са претърсени в София и Самоков, допълни той. От претърсените адреси се изземват пари, златни накити, лаптопи, от един от адресите е иззета радиостанция. 
Обиските са в апартаменти и офиси в кв. „Младост”, в кв. „Люлин”, ул. „Нишава”, кв. „Стрелбище” и в град Самоков, каза още той.
Операцията се провежда съвместно с Градската прокуратура и дирекция БОП.

По-късно от МВР представиха пълния списък на задържаните в започналата в 06.00 ч. операция "Комбинатори".
Организаторът на обира е Г.Н.- Генерала (45 г.). Заловени са още; А.М.- Сашо Пандиза (45 г.); В.Д. (41 г.) по прякор Ченето, осъждан за кражби и с регистрации за кражба на автомобил и изнудване; С.К. (43 г.), известен като Цайса; Я.Г. (33 г.) и 39-годишния П.Н.- Бонифорти от Самоков, криминално проявен с регистрации за противозаконно отнемане на автомобил.

Силно занижен е бил контролът на ограбения митнически склад на летището, а кодът на сигнално-охранителната система не е променян от 2002 г., каза по-късно днес директорът на столичната полиция Валери Йорданов, цитиран от БТА.
Шестимата арестувани днес получи кода от служител, който работи в склада.

Не е ясно дали откритите ценности при обиските са от липсващите при обира благородни метали. Според разследващите е имало очевидци на кражбата.
Зам.-градският прокурор на София Роман Василев отказа да конкретизира какви точно обвинения ще бъдат повдигнати на задържаните.