Въпреки че заводът се охранява заради продължаващото разследване на инцидента, от „Миджур” са изчезнали около 800 кг материал или 50 000 капсул-детонатора, съобщиха Нова телевизия и "Фокус".

Те са били утилизирани и съхранявани на около 2 километра от взривения цех. Съдържат цветни метали – мед и месинг.

Председателят на Окръжния съд във Видин Васил Василев обясни, че двама души са влизали в района на завода в периода между 20 октомври и 10 ноември. Единият от тях е задържан и вчера съдът го е оставил за постоянно в ареста.

"Мъжът е криминално проявен и е съден 8 пъти", добави Василев.

35-годишният Светлин Славчев е задържан на 17 ноември, като е установено, че откраднатите детонатори са предадени за скрап, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Постепенно са ги изнасяли. Може и някой друг да е вземал от тях. Категорично не може да се каже, това ще установи дознанието”, заяви адвокатът Цветан Тодоров.

Кражбата на устройствата, макар и обезопасени, поставя под сериозен въпрос сигурността в оръжейния завод, където все още има пълни складове с взривни вещества.

В момента полицията пази само пред входа на завода, а ограничен периметър се охранява от частна фирма. Общата площ на завода е 400 декара.

"Забранено ни е да влизаме. Ако вътре влезе някой, не можем да го видим. Преди имаше камери, но след като гръмна заводът, те не работят", заяви охранител.

Кметът на Община Чупрене Ваньо Костин обясни, че много хора преминават по пътя, който граничи с фабриката и това създавало проблеми.

Възможно е извършването на кражби. Ако някой реши да открадне, охраната не би му попречила особено, защото охраната не може да обхожда огромната неосветена територия денем и нощем”, допълни Костин.