Според проучването, продължило 14 години сред повече от 46 000 жени, тестът е с точност до 86% и открива заболяването в ранен стадий, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.

Изследването е изключителен пробив в областта, тъй като туморите на яйчниците са често смъртоносни, когато са открити прекалено късно.

Първите резултати сочат, че туморите могат да бъдат открити по-рано.

"Дава ни голяма надежда, но за да разберем дали ще промени нещо трябва да видим дали сме хванали жените достатъчно рано, за да спасим живота им с лечение", коментира професор Уша Менън от University College London.

Ракът трудно се открива в ранен стадий, тъй като симптомите, които включват болки в долната част на корема, липса на апетит, оттоци и подпухналост, са често срещани и при други заболявания.

Близо 700 жени са диагностицирани с рак на яйчниците всяка година във Великобритания и повече от 4200 умират в борбата с болестта.

750 българки заболяват ежегодно от рак на яйчниците, едва три от всеки 10 преживяват пет години, каза в края на миналата година проф. Галина Чакалова, началник на клиника в Националния онкологичен център в София.
Повечето от пациентките в страната ни са на възраст около 60 години.

Тенденцията обаче е болестта да поразява все по-млади жени.
Годишно има и по 20-30 случая на заболели девойки на възраст 15-16 години. В 15 процента от случаите този вид карцином е фамилен.
Жените, които имат близки, които са страдали от рак на яйчниците или на гърдата, е задължително да следят състоянието си.

Всяка година от рак на яйчниците в България умират близо 400 жени.