Момичето, което бе първа година в Югозападния университет и учеше за медицинска сестра, е родом от белишкото село Дагоново. Фатиме бе пометена от 20-тонен МАН, натоварен с пясък, докато отивала на лекции. 

Шофьорът на камиона - 53-годишният Илия Шопов, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. 

Снощи състудентите на Фатиме за пореден път блокираха кръстовището, на което тя загина и поискаха спешни мерки. 

Събрали сме 989 подписа. Хората от квартала искат промяна на кръстовището, за да се осигури по-голяма безопасност. Трябва да се сложи светофар, а пешеходните пътеки да бъдат повдигнати. Освен това трябва да има камери за скорост, както и патрули от "Пътна полиция" в делничните дни в пиковите часове", каза пред bTV Георги Петков, който е инициатор на подписката.

По думите му, около кръстовището трябва да има и "чиста зона" от около 30-40 метра без паркирани автомобили.

Зам.-кметът на Община Благоевград Емилия Тунева съобщи, че ремонтните дейности вече са започнали, след като вчера градоначалникът Атанас Камбитов се срещна с представители на студентите.

"В момента се прави изкуствено задигане на пътя т.нар "легнал полицай", който ще бъде направен на 30 метра от двете страни на ул. "Славянска". Това е по норматив. В тази зона - от пешеходната пътека до легналия полицай, ще бъде забранено спирането и паркирането на автомобили", обясни инж. Тунева.

По думите й, срещу общежитието ще бъде повдигната пешеходната пътека със съответната маркировка и ще бъде поставено допълнително осветление.

Срокът за завършване на ремонтните дейности е 18 декември, понеделник.

АНКЕТА: Как да бъде спряна войната на пътя?