Оказа се, че германският гигант Лидл е заличил кръстовете от снимките на известната църква "Анастасис“ в Санторини, Гърция, които са ползвани за опаковане на различни продукти.

Търговската верига твърди, че така запазва "политически и религиозен неутралитет".

"Лидл България многократно е доказвала с цялата си дейност дълбокото си уважение към българското историческо наследство, традиции, култура и религиозна идентичност", написа компанията във Фейсбук.

Екипът на Лидл България не е участвал в създаването на въпросните дизайни. Конкретните опаковки се разработват от международен екип и са унифицирани за всички държави, в които веригата оперира, посочват още в становището си от компанията.

Преди това чешкият министър нa земеделието Мариан Юречка призова за бойкот на "гръцката седмица" в Лидл заради заличените кръстове на опаковките на продукти, предлагани във веригата супермаркети.
 
Хората трябва да обмислят дали да популяризират такава кампания за "гръцка седмица", като пазаруват там, заяви пред чешкото обществено радио министърът нa земеделието Мариан Юречка. Според него поведението на маркетинговия отдел на Лидл е некоректно.

Ако те искат да използват и използват на снимките символиката на традиционните православни храмове, то трябва да използват цялата символика, коментира Юречка.

Чешкият филиал на Лидл също вече се извини в официалната си Facebook страница за заличените кръстове и обяви, че "не е искал да обиди никого".