Те преспаха край манастира вярвайки, че докосвайки се до необикновено силната енергия на мястото, ще получат изцеление на душата и тялото си, предаде БГНЕС.

Нито затруднения достъп, заради огромните задръствания по пътя до Кръстова гора, нито дъжда, нито хладната и ветровита нощ успяха да откажат вярващите, дошли да присъстват на празничната вечерня в манастира "Света Троица", която беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

Около полунощ вечернята прерасна в утринната Божествена света литургия, която продължи повече от три часа.

И днес достигането до светото място се оказа нелека задача. Повече от два часа отне на миряни да изминат онези няколко километра между Борово и Кръстова гора, които в обикновен делничен ден отнемат не повече от 20-30 минути.

Въпреки километричното задръстване почти до входа на манастира, хората не се отказаха и стоически изтърпяха преминаването на тясната отсечка, знаейки, че в празничния ден всеки успял да стигне до Кръстова гора ще може да се поклони и пред частица от кръста Господен, която се пази в църквата на обителта.

Именно на 14 септември се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове.

Царица Елена в чест на победата на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово.

Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници. И трите кръста много си приличали и кой е на Христа не могли да определят.

В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило.

Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.