До края на годината правителството ще увеличи допълнителните възнаграждения, които получават униформените полицаи.

„В момента от 40 до 70 лева вземат полицаите под формата на допълнителни възнаграждения“, обясни той. 

„От тях вече се получиха 17,5 млн. лева за това, че през последните 4 години не можаха да бъдат провеждани обществени поръчки за доставка на униформено облекло“, обясни той. 

До края на годината с 10 млн. лева ще бъде увеличено допълнителното възнаграждение за осъществяване на специфични служебни дейности и ще бъдат получени още около 11 млн. по отношение на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност.  Сумарно като се изчислят дават сумата над 39 млн., нещо което твърдим, че последните десетина години не се е случвало.

„Водим диалог със синдикатите. В момента, в който започне бюджетната процедура ще започнем разговори по отношение на това как могат да бъдат увеличени основните възнаграждения“, посочи Красимир Ципов и допълни, че 15% увеличение на заплатите, за което полицаите настояват, е възможно, защото на основно възнаграждение от 700 лева увеличението е около 100 лева.

По-късно от МВР уточниха в позиция:

Евентуалното увеличение на заплатите в МВР тепърва ще бъде обсъждано. Позицията ни по темата е непроменена, като тя е обсъждана и със синдикатите в министерството.  

Премиерът Бойко Борисов заяви на пресконференция в Министерски съвет, че е възложил и за армията и полицията да се направят разчети какво биха могли допълнително в новия бюджет да направят.