Въпреки съмненията около върха на Министерството на отбраната и дали е добре да го заеме именно лидерът на ВМРО в крайна сметка Каракачанов ще оглави военното ведомство.

Вариантът бил премислен от всички страни и бъдещият министър-председател е склонен да го приеме. Като вицепремиер Симеонов нямало да има министерство.

Мандат за съставяне на правителство ще връчи в четвъртък президентът Румен Радев на парламентарния шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сутринта той ще пристигне заедно с Бойко Борисов на “Дондуков” и ще връчи писмено становище, че парламентарната група номинира за премиер лидера си.

Сигурен вицепремиер е и Томислав Дончев - отговорникът за управленската програма на ГЕРБ. За него Борисов няколкократно е казвал, че това е човекът мотор в изпълнителната власт. Дончев ще отговаря за еврофондовете и за ключовите ведомства в кабинета.

Финансист №1 твърдо ще е Владислав Горанов, на пряко подчинение на министър-председателя. Той категорично не искал да е вицепремиер, за да може да се отдаде изцяло на работата по бюджета.

Междувременно източниците на вестника разкриха и други обрати от първоначалните очаквания.

Образованието няма да отиде при Милена Дамянова, независимо че категорично ще остане при ГЕРБ. Причината - депутатката, която в първото правителство бе зам.-министър, а после шеф на ресорната парламентарна комисия, имала лични причини да не приеме. Ето защо бившият главен секретар на министерството Красимир Вълчев е най-вероятната номинация.

Екатерина Захариева твърдо пак ще е правосъден министър, а въпреки отказа на Деница Златева, приемственост със служебния кабинет все пак ще има.

Но до 3 май - деня преди да се закълне новият кабинет, Борисов няма да обяви последното си решение за имената на министрите.