Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски дни преди 180-годишнината от неговото рождение.

„Нека, минавайки покрай този паметник, гражданите да се сещат, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 години, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България - да бъдем българи и да служим на интересите й. Всичко останало са преходни неща“, каза още министърът на отбраната.

Какво казва Левски - "аз няма да бъда турски и никакъв роб". Апостолът на свободата е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България - да бъдем българи и да служим на интересите й.

Всички други, които се опитват да спорят имало ли е или не робство да четат Левски.

„Паметникът е много хубав, той е един от стотиците в България. Хубаво е, че има паметници на Левски, защото той е най-великият българин. Но е хубаво и когато почитаме датите на неговото рождение и смърт да отбелязваме и за какво се е борил Левски – за освобождението на България от турско робство“, заяви Каракачанов.

„Нека си спомним и други думи, които казва – аз няма да бъда турски и никакъв роб. Оттук нататък всички други, които се опитват да спорят имало ли е или не робство да четат Левски“, коментира той.

„Левски казва и нещо друго, за съжаление политиците доста подборно го цитират, обикновено как ще бъдем равни с другите европейски народи, което звучи актуално, как ще бъде толерантни към другите общности в България. Но Левски казва така – ще бъдем равни българи, турци, евреи, но пред закона български.

Всеки български гражданин трябва да спазва законите на Република България и тогава има право да иска да бъде равен. Левски казва още нещо – и ние българите искаме да живеем свободни в земите си България, Тракия и Македония“, добави Каракачанов.

Министърът на отбраната и началника на отбраната присъстваха на тържествената церемония в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, където беше осветен паметникът на Васил Левски, изграден от инициативен комитет.

Да се преклонят пред паметта на Апостола на свободата дойдоха още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов и народни представители от комисията, политици, държавници, роднини на Апостола, преподаватели от Военната академия, общественици и др. Поднесени бяха венци и цветя от държавни институции и признателни граждани.