Директорът на турския Институт за енергийните пазари и енргийната политика Волкан Йоздемир заяви пред ТАСС, че преговорите между Турция и Русия по проекта за газопровод "Труски поток" не са прекъснати, а в тях няма напредък, предаде БТА.

"Не мисля, че тези преговори са прекъснати. Трябва да се признае, че в последно време страните не постигнаха напредък по редица важни аспекти на проекта. По-скоро по-нататък преговорите ще продължат, но техен предмет вече ще бъде строителството на "Турски поток" само за вътрешните нужди на Турция", смята експерът.

Според Йоздемир турската страна ще прояви интерес да получи около 16 млрд. куб. метра газ от новото разклонение на тръбопровода от Русия.

По-рано турският телевизионен канал Хабертюрк съобщи , че Турция е решила да прекрати преговорите с Русия за реализиране на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък в преговорния процес.

Една от причините за забуксуването на преговорите е липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената за закупуване на газ от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не бе подписано.

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са съгласни. Според Хабертюрк преговорите за "Турски поток" са прекратени временно и не е известно кога ще бъдат възобновени.

В същото време руски експерти смятат, че докато не завърши процесът на формиране на новото правителство в Турция едва си струва да се очаква да бъдат подписани каквито и да било документи.

По-рано източник в Министерството на енергетиката каза, че на ниво държавни глави било договорено поетапно изпълнение на проекта, а от руското министерство на енергетиката информираха, че срокът за изграждането на "Турски поток" може да бъде отложен.

Вчера руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че има опасност строителството на подводния газопровод до Турция да се забави.

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът ''Турски поток''?