"Днес в Черно море започна строителството на газопровода "Турски поток". Дейностите започнаха на руското крайбрежие. Полагането на тръбопровода се извършва от кораба "Аудасия" на компанията Олсийс (Allseas), която е подизпълнител за морския участък на газопровода", съобщи Газпром, цитирана от ТАСС и БТА .

Руският газов гигант е готов да започне полагането на тръбите от морския участък на газопровода "Турски поток" през идните няколко дни, каза на 4 май ръководителят на Газпром Алексей Милер на среща с руския президент Владимир Путин.

"Докладвам Ви за готовност в течение на няколко дни да започнем морското полагане на тръби от газопровода "Турски поток"", заяви Милер на работната среща. Той допълни, че Газпром вече е приключил всички подготвителни дейности от проекта и очаква нареждане за началото на морския участък.

Путин изрази увереност, че Турция ще подкрепя проекта и нареди да започне полагането на тръбите за морския участък.

По-рано бе съобщено, че Газпром планира да започне полагането на тръбите за първата линия от газопровода "Турски поток" през лятото на тази година.

В края на март в руския участък е приключило пробиването на първия микротунел, вторият микротунел е готов на 97,5 процента.

Проектът "Турски поток" беше обявен от Русия през декември 2014 година като заместител на "Южен поток". Впоследствие преговорите бяха спрени заради кризата в двустранните отношения.

Да се възобнови работата по "Турски поток" бе решено след среща през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за "Турски поток" на 10 октомври миналата година.

Първата линия на съоръжението е предназначена за турския пазар, а втората - за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Всяка от линиите би трябвало да е с мощност 15,75 милиарда куб. метра. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 млрд. евро.