"Сега се подготвяме за закупуване на тръбите, през септември ще има конкурс за полагането на тръбите и в началото на 2018 година ще започне работата по полагането им", поясни Милер, цитиран от ТАСС и БТА.

Той отбеляза, че проектът ще бъде същият като Северен поток-1 и затова няма никакви проблеми с проектирането.

Но благодарение на опита от полагането на тръбите на първия газопровод, скоростта на полагане на тръбите на Северен поток-2 ще бъде по-голяма, увери ръководителят на Газпром.

Проектът Северен поток-2 върви по график, увери и председателят на съвета на директорите на Газпром Виктор Зубков, в отговор на въпрос дали има забавяне заради политически фактори.

Северен поток-2 създава проблеми между Полша и Германия

Проектът за газопровод Северен поток-2 е проблем в отношенията на Полша и Германия, заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от ТАСС, на Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

"Партньорството между страните означава уважаване на традициите, интересите и безпокойствата. Най-добрият пример за проблем между нас е Северен поток", изтъкна полският ръководител в отговор на въпрос от залата за полско-германските отношения.

"Бяхме против първия Северен поток и нищо не стана. Той все още съществува", припомни Дуда.

"Сега сме против Северен поток-2, тъй като тази инвестиция противоречи на нашите интереси, на интересите на Украйна, Словакия и други страни.

Но чухме, че това било само бизнес, а не проблем на правителството. Възможно е, парите действително са частен въпрос в тази инвестиция. Но в действителност това е проблем от политическо, а не от икономическо естество", поясни полският президент.

"Няма никакви икономически причини да се осъществи този проект, тъй като има много други газопроводи между Русия и Европа. Защо германците искат да строят с Газпром нов газопровод, нарушаващ интересите на Полша и други страни?", заключи Анджей Дуда.