Двете компании ще работят за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Това предвижда подписаният днес, в присъствието на министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

"Булгартрансгаз" и "eustream" ще разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта Eastring. Двете страни подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта. Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите.

Газопроводът "Ийстринг" ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб "Балкан". С цел гарантиране сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

В меморандума е записано, че двете дружества ще работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар.