Китай съобщи за сериозен пробив в енергетиката

stat
12:43  |  19 май 2017 / Редактор Иво Некитов / обновено преди 4 минути
Катарски метановоз акостира на терминал за втечнен природен газ (ВПГ) Швиноуйшче в Полша
Сн.: БТА


Китайската информационна агенция Синхуа съобщи за сериозен успех в добива на нови енергийни източници.
 В Южнокитайско море, е бил направен успешен сондаж и добив от океанския шелф на значителни количества природен газ от т. нар. "горещ лед" - около 16 000 кубически метра дневно.
Тази субстанция се състои от съединения на метан и вода, наречени метанхидрати.

Те наподобяват ледена каша, която е устойчива при комбинация от високи налягания и сравнително ниски температури, съответно такива от порядъка на двеста атмосфери и до 2-3 градуса над нулата.

При падане на налягането, което става с изнасянето и към повърхността или повишаване на температурата, тя се разгражда на вода  и  метан, т.е природен газ като този в тръбопроводите. От един кубически метър водно-метанов лед се получават 164 кубически метра природен газ.

Именно този процес е препъни-камъкът при опитите за намиране на технология за промишлен добив на газ от този източник.

Въпреки това, през последното десетилетие интензивни изследвания в тази насока се правят в САЩ, но най-вече в Япония  и Китай, които са критично зависими от импорта на нефт и газ.

При успех, това би решило енергийните проблеми на човечеството за доста дълъг период напред.

Работата е там, че запасите на метанхидрати в шелфовите зони са наистина огромни.
Те са два пъти по-големи от всички доказани запаси по целия свят от въглища, нефт и  газ едновременно.
В този смисъл, ако се намери работеща и достатъчно евтина технология за добив на газ от метанхидрати, заедно със запасите в момента на конвенционални  фосилни източници, които са достатъчни за 100-150 години напред, биха удвоили този срок.

Сериозният проблем е голямата опасност за екологията.
Самите метанхидрати в консервиран вид са безопасни, а при добива и изгарянето им ще се получава само вода  и въглероден двуокис.
Опасността идва от факта, че няма гаранции за липса на дестабилизация на големи количества от дънните метанови съединения, които при повишаване само с 2-3 градуса в зоната на добив, биха се разградили и отделили огромни количества метан в атмосферата.
Метанът е над 20 пъти по-силен парников агент от въглеродния двуокис и подобни събития теоретично биха довели до климатична катастрофа.

С този сценарий плашат алармистите от т. нар. "Метанов бомбен взвод", виж статията "През 2026 година Земята ще е твърде гореща за обитаване.".

Според руски коментатори и газови специалисти, китайският успех  е съмнителен и преувеличен.
Подобна технология би била твърде скъпа, а себестойността на 1000 кубически метра от този газ - поне с порядък-два над тази на сегашния конвенционален такъв, от 400 до 1300 долара.
Скепсисът и тревогата на тези коментатори са разбираеми, предвид факта, че реален успех на тази технология би вкарал една конкуренция за сегашните нефто- и газодобивни мощности на Русия.

От друга страна. напредъкът на технологиите е наистина изумителен. Само преди 15 години повечето спецове смятаха добива на шистов нефт и газ за балон, а се оказа, че в момента САЩ добива шистов нефт на себестойност дори 50 долара за барел.
Къде е истината и доколко съобщенията на китайските източници са верни, а опасенията на еколози и алармисти имат основания, предстои да узнаем в следващите години.
Източник: xinhuanet.comПоследно в Бизнес


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?