Отчитайки договореностите и подписания меморандум за строителството, за доставките чрез подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути за доставката на газ и може да се разглеждат варианти той да премине както през Турция, така и през България, каза руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му въпросът за доставки на газ през Румъния не се разглежда, тъй като тази страна не граничи с Гърция.

Новак отбеляза, че изборът зависи от онези решения за развитие на инфраструктурата, които ще бъдат изработени и препоръчани от съответните страни, които ще участват в реализацията на проекта и са заинтересовани да получават руски газ.

Според Новак, Трансадриатическия газопровод (ТАП) има незначителен обем за Европа - не повече от 10 милиарда кубични метра азерски газ на този етап и то в перспектива до 2019 година.

"Разбира се, европейският потребител се нуждае от по-голям обем газ и диверсификация на маршрутите. Затова дори този проект да бъде осъществен, той не изключва необходимостта и възможността за реализация на такива проекти, за които преговаряме с нашите гръцки и италиански партньори", изтъкна министърът.

На 17 май ЕС започна строителството ТАП, който според плановете ще бъде ключов елемент от проекта "Южен газов коридор". Съоръжението с дължина над 800 км ще свърже Гърция и Италия през Адриатическо море, както и балканските страни.

България ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка с Гърция при Петрич, която трябва да бъде открита на 13 юни.

В края на строителството на Южния газов коридор през 2019 или 2020 година по него ще бъдат доставяни 10 милиарда кубични метра газ годишно, отбелязва ТАСС.

Днес руският президент Владимир Путин е на посещение в Гърция, където една от темите на разговора ще е бъдещия газопровод.