Последвало полицейско преследване, а единият от нападателите е задържан, само 15 минути след кражбата.

Вера е нападната в гръб, докато чисти снега от джипа си пред блока й в столичния квартал „Люлин”.

„Запалих автомобила, за да може да се размразят стъклата. Минавайки от дясната страна на автомобила, почиствайки го, изведнъж се нахвърли някакво лице върху мен. Той ме хвана отзад с тази част на ръката си, събори ме на земята и започна да ме стиска, опитваше се да ме души. Започнах да викам да се съпротивлявам. И той тръгна да бяга”, разказва Вера Таир пред Нова телевизия.

Вера започнала да го гони. Но нападателите се оказват двама. Вторият се опитва да открадне джипа й.

Чувайки, че отзад колата почва да ръмжи, се усетих какво се случва. Първата ми мисъл беше да си взема чантата. Взех си чантата с лявата ръка и видях чадъра, който беше поставен и с дясната ръка започнах да го удрям и да го ръчкам и да му викам, излизай, излизай. На него му загасна колата. Въртя, въртя, въртя, тръгнах да влизам с единия крак, но той вече запали и аз полетях и паднах”, добавя Вера Таир.

Подава сигнал на 112. Следва гонка. Полицаи от девето районно тръгват по петите на автокрадците и ги засичат на столичен булевард.

„Забелязвайки ни започна с рискови маневри между останалите участници в движението да се опитва да ни избяга. Светофарът светеше червено, автомобилите бяха спрели. Той влизайки в насрещното, се опита да изпревари цялата колона и просто вече завоя беше прекалено остър, не можа да го вземе и се качи на бордюра”, обяснява Явор Георгиев, полицай в 9-о районно полицейско управление.

Крадците слизат от джипа и бягат. Единият е задържан само 15 минути след кражбата. Другият се издирва.

И двамата са бивши затворници. С богато досие. За грабежи.

„Не е оказал съпротива. Просто каза, че му трябвали пари. Щял да вземе 2000 - 3000 лв. по бързо. Разбрахме, че същото лице се издирва за грабеж, извършен на 21 март, на жена, която са й дръпнали обеци от ушите”, обяснява Тончо Михайлов, полицай в 9-о районно полицейско управление.

Кражбите на коли с работещ двигател са двойно повече в сравнение с миналата година, признават от МВР.