Биопринтер ще може да създава човешка кожа

stat
06:02  |  20 март 2017 | / Редактор Николай Големанов / обновено преди 15 минути
Ако ”биопринтерът” се усъвършенства и заработи, ще е ценен помощник в редица тежки опирации
Сн.: Shutterstock

Учени в Испания създадоха 3D биопринтер, който може да произвежда човешка кожа, предаде снощи БНТ.
Откритието може да помогне на лекарите за трансплантация на кожа. Производителите на козметични и фармацевтични продукти също могат да използват изобретението.

3D биопринтерът е създаден от Катедрата по биоинженерство в Университета Карлос III в Мадрид. Според създателите си изобретението ще промени индустрията и ще открие пътя към масово производство на човешка кожа.

Луис Хрокано, който е създател на прототипа, казва: "Идеята за въвеждането на 3D биопринтери, които да създават човешки тъкани и органи е голям пробив, защото ще промени мисленето на хората, които работят в тази област".

Основният компонент, с който ще работи революционният принтер е т. нар. "биомастило".

То представлява вещество, съставено от няколко специфични биологични компоненти като плазма, съдържаща човешки кожни клетки и клетки, които произвеждат колаген.

Чрез компютър това "биомастило" отива в леглото на принтера, където се образува кожата.

Тя е с външен слой, подобен на епидермиса, който предпазва кожата от околната среда. Има по-дебел и дълбок слой, който се нарича дермис и съдържа в себе си колаген. Колагенът е протеин, който дава еластичност и механична сила на кожата. Нововъведението ще помогне на хората пострадали при инциденти.

 Алфред Брисак, управител на фирма за биоинженерство, коментира:

"Тази кожа може да бъде използвана при лечение на травми или изгаряния. Тя може да бъде изпробвана и в химическата, фармацевтичната или козметичната индустрия."

Според учените прототипът може да произвежда 100 квадратни сантиметра кожа за по-малко от 35 минути.


Последно в Спектър


Шансовете за ракетно-ядрен конфликт между Русия и САЩ

Американски ракети "Минитмън 3" може да бъдат насочени не само срещу Северна Корея, но и срещу други страни, които не са приятелски настроени спрямо САЩ.