Това става ясно от мотивите на съдия Ани Захариева от Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която Желязков беше напълно оправдан на 15 април, съобщи "Правен свят". По-късно и прокуратурата отказа да я протестира, и тя влезе в сила.

Обвинението срещу Желязков беше за престъпление по служба, защото не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за печатницата "Мултипринт".

Прокуратурата твърдеше, че със сключения от Желязков договор с "Мултипринт", той е имал задължения да контролира изпълнението, посредством подчинените си, които обаче също бездействали.

На първо място съдът посочва, че въпросният договор не може да е източник на служебни задължения на длъжностно лице, защото такъв са само изискванията на службата, установени в нормативни актове.

Освен това в договора било посочено, че възложителят има задължение да приеме изпълнението, да заплати цената, да не разпространява информация, предоставена от изпълнителя, имаща характер на търговска тайна, и да предостави предпечатна подготовка на бюлетините в съответствие с техническите спецификации.

Всичко това е било изпълнено, а в друга текст от договора се казва, че "възложителят има право да упражнява текущ контрол и да дава задължителни указания по изпълнение на договора".

Съдия Захариева изрично посочва, че не само няма доказателства за служебно бездействие от страна на Желязков, а дори напротив, "налице са безспорни доказателства за осъществен ежедневен контрол и отчетност".

По делото е доказано, че няма бездействие и от страна на служителите на Желязков, които били информирани ежедневно за печатането на бюлетините.

Обвинението твърдеше, че от действията на Желязков са настъпили немаловажни вредни последици – "възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България".

В тази връзка пък в мотивите на СГС пише, че "посочените последици са свързани с последващо поведение от страна на медии и дезинформацията на обществото, включително и чрез непрецизни политически изявления".